W sklepach spożywczych i supermarketach przeprowadzono 22 kontrole interwencyjne, 52-zatwierdzające i 37 kontroli tematycznych głównie związanych z pobraniem do badania próbek żywności. Stan sanitarny sklepów w stosunku do 2013 roku utrzymuje się na tym samym stabilnym poziomie.
Po przeprowadzonych badaniach z obrotu wycofano mąkę kukurydzianą bezglutenową ze względu na zawartość glutenu, „Dino miskę z melaminy”, gdyż wykryto przekroczenie limitu migracji formaldehydu (substancja rakotwórcza), rodzynki Sułtanki ze względu na obecność składnika alergennego dwutlenku siarki, a przez przekroczenie dopuszczalnego poziomu rtęci usunięto także mrożone mięso rekina błękitnego.
W niektórych badanych produktach znajdowała się bakteria Salmonella, były to: „mielonka z indykiem”, tatar wołowy i kiełbasa wieprzowo-wołowa.
Z półek zniknęły również „wiśnie koktajlowe z ogonkami” ze względu na przekroczenie maksymalnego poziomu barwnika erytrozyny (wiśniowo-czerwony barwnik spożywczy) oraz dwutlenku siarki.
Nie kupimy także brunatnego podgrzybka suszonego ze względu na wysoką zawartość arsenu, otrębów pszennych SANTE – przez przekroczenie dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (mikotosyn) oraz „całych pieczarek marynowanych” ze względu na przekroczenie dopuszczalnego limitu dwutlenku siarki i jego pochodnych.
W rejestrze powiadomień o produktach niebezpiecznych znalazły się m.in. chrupki zbożowe o smaku czekoladowych ciasteczek, gdyż w paczkach wykryto kawałki plastiku oraz możliwość przedostania się oleju dopuszczonego do stosowania w przemyśle spożywczym. Po przeprowadzonej kontroli w magazynie hurtowym oraz z przedstawionych dokumentów dostaw wynika, że kwestionowany produkt dostarczono do magazynu w Wyszkowie w ilości 672 sztuk i rozwieziono do sklepów. Po rozpoczętej akcji zwrotów produktu z obrotu wycofano 232 sztuki, które zwrócono do producenta.