REKLAMA

REKLAMA

Kamieniecka ziemia chlebem i miodem płynąca

Autor: Monika Grzelecka

Rozrywka | Niedziela, 08 sie 2021 21:26

Około 50 wystawców zaprezentowało swoje wyroby regionalne podczas IX Festiwalu Miodu i Chleba w Kamieńczyku, który odbył się 8 sierpnia. Królował na nim miód i chleb oraz wszelkie produkty naturalne wytwarzane według tradycyjnych receptur.  Tytuł tegorocznego produktu festiwalu otrzymała wędzona w starej recepturze słonina z Klembowa.

Festiwal zainaugurował sołtys Kamieńczyka Adam Bodzan.

- Cieszę się, że po rocznej przerwie mogę widzieć was wszystkich w dobrym zdrowiu, bo niekoniecznie udało się wszystkim dotrwać po tej rocznej przerwie. Witamy serdecznie na tej kamienieckiej ziemi dzisiaj płynącej chlebem i miodem. Mam nadzieję, że będzie jak zawsze przepysznie, smacznie, kolorowo i tanecznie. I przede wszystkim zdrowo - mówił.

Zgromadzonych powitała także zastępca burmistrza Wyszkowa Aneta Kowalewska.

- Wiem, że ten festiwal ma swoich stałych bywalców i miłośników. Przykro nam było, że rok temu się nie spotkaliśmy. Smaki wyszkowskiej i smaki mazowieckiej ziemi to również dbałość o zdrowie, bo miód i chleb to też walka o odporność. Zachęcam dzisiaj do tego, żebyśmy zadbali również o zdrowie. To także taka sentymentalna podróż, bo pamiętamy smaki dzieciństwa, tę pajdę chleba z miodem, więc wracajmy do smaków dzeciństwa, cieszmy się swoją obecnością. Życzę, aby to był piękny, spokojny i udany dzień - powiedziała.

- Bardzo się cieszę, że Samorząd Województwa Mazowieckiego i tym razem mógł dosfinansować tę cudowną imprezę. Smaki Mazowsza - miód, chleb - to wartości, które są najważniejsze. Bawcie się dobrze, smakujcie tego, co najważniejsze, budujcie tę tradycję, bo już dziewiąty raz Festiwal Miodu i Chleba jest tym festiwalem, który rozsławił Kamieńczyk, rozsławił Wyszków rozsławił również Mazowsze - mówiła Elżbieta Lanc, członek zarządu województwa mazowieckiego.

Festiwal w Kamieńczyku to okazja do popularyzacji wiedzy o procesie wypieku cheba czy produkcji miodu. O wytwarzaniu wosku pszczelego i miodu opowiedział prezes Powiatowego Koła Pszczelarzy w Wyszkowie Andrzej Wojtczak. 

- Pszczoły tworzą wosk z tzw. miseczek woskowych. Nazywa się to "wypacanie wosku". My dajemy pszczołom zaczątek w postaci węzy i na tej węzie one odciągają dalej komórki i powstaje z tego wosk. Woskiem m.in. pszczoły zasklepiają miód, który jest dojrzały. Dojrzewanie miodu to jest proces długotrwały, to nie jest tylko przyniesienie nektaru do ula, ale to musi być przeniesione z komórki do komórki i musi odparować woda. Wosk jest to jeden z wielu pożytków pszczelich. Pszczoły do ula przynoszą nektar, ten nektar jest składany do komórek, które są na dole ramki. Natomiast pszczoły, które są w ulu, przenoszą ten nektar do komórek wyżej. Przenosząc, pobierają to do swoich przewodów gardzielowych i mieszają z enzymami trawiennymi i wtedy powstaje miód. Sam nektar to nie jest miód. Miód jest dopiero wtedy, kiedy pszczoły kilka razy przeniosą z komórki do komórki, mieszając ze swoimi enzymami. Wtedy nabiera on też wartości odżywczych, leczniczych. Wszystkie te witamimy i aminokwasy są wytwarzane przez pszczoły. Gdy miód jest dojrzały, wtedy my możemy go pobrać. Ramkę z ula wyciągamy, odsklepiamy woskowy zasklep, odwirowujemy w wirówce, lejemy w słoiki i delektujemy się smakiem. W każdym miodzie wyprodukowanym przez pszczoły naturalinie jest zawartość pyłku dlatego, że one nie przygotowują tego miodu dla nas, tylko dla swojego potomstwa i ten pokarm jest odżywczy. Jeżeli chodzi o pyłek kwiatowy, ma on bardzo dużą zawartość białka. Poddany zostaje fermentacji beztlenowej w plastrach i z tego powstaje pieżga, która jest jeszcze bardziej odżywcza niż pyłek - mówił.

Na uczestników festynu czekały warsztaty pieczenia chleba z mąki razowej, pszennej i żytniej. Wypieczono ponad sto bochenków chleba własnej kompozycji. Warsztaty poprowadzili: mistrz piekarniczy Artur "Chlebek" Ziemacki, Jakub Jagiełło i Roman Kuzyk.

- Możemy sobie przyjąć dwie drogi przy wypiekaniu chleba: albo drogę drożdzową, która jest prostsza, a druga jest troszeczkę bardziej skomplikowana - droga wypiekania chleba na zakwasie - mówił  Artur  Ziemacki. - Przy pierwszej właściwie całą robotę robią nam drożdże, całą fermentację, wtedy następuje fermentacja alkoholowa, ale mamy szybszy efekt. A w momencie, kiedy naprawdę chcemy poświęcić się wypiekowi chleba, robimy zakwas chlebowy, dobieramy sobie mąki i następuję ta wielogodzinna fermentacja, wytwarzają się kwasy ograniczne, witaminy, mikroelementy i tutaj mamy zupełnie inny efekt. W naszej piekarni robimy chleby z mąki 2000 dla diabetyków. Chleb jest z bardzo prostym składem, bo tam jest tylko mąka, sól i woda. W pierwszym momencie fermentuje się zakwas, jest tam paręnaście godzin fermentacji, potem z zakwasu robi się zaczyny i to też paręnaście godzin fermentacji i dopiero potem z tych zaczynów tworzy się ciasto właściwe.

Podczas festiwalu nie zabrakło części artystycznej, w której wystąpiła kapela pn. "Grzeczni Chłopcy" w składzie: Grzegorz Duszak (wokal, gitara), Łukasz Jankowski (flet), Michał Mościcki (kontrabas), Radosław Mysłek (perkusja), Piotr Iwański (fortepian). Muzycy wykonali współczesne utwory w stylu retro. 

- Nasz zespół powstał w roku 2014, wtedy wszyscy jeszcze uczyliśmy się w szkole średniej muzycznej i przyjechaliśmy wtedy tutaj, do Kamieńczyka, do domu z lat 30. po moim pradziadku na pierwszą próbę. I tak wyszło, że od tego czasu istniejemy, gramy już 7 lat. Dzisiejszy koncert dla publiczności gramy po raz pierwszy. W 2019 roku byliśmy tutaj również, na tydzień we wspomnianym domu i pracowaliśmy tu nad autorskim repertuarem z pogranicza muzyki elektronicznej i jazzu, która to płyta ukaże się pod koniec roku. Kamieńczyk jest dla nas bardzo ważnym miejscem. Tak twórczo czujemy się z nim związani i cieszymy się, że możemy tutaj zagrać - mówił Michał Mościcki.

Gwiazdą festiwalu było małżeństwo artystów filmowych i teatralnych - Cezary i Katarzyna Żakowie, którzy zaprezentowali program satyryczny i rozrywkowy.  

Festiwal Miodu i Chleba to także liczne konkursy m.in. zbijanie ramki na miód - najszybciej z tym zadaniem uporał się duet Anna i Zbyszek Grzymałowie z Wyszkowa. Przygotowano także konkurs polegający na jak najszybszym zlizywaniu miodu z tacy. Najszybszy okazał się Bartek Wiśniewski z Kamieńczyka wraz z małżonką Martą. Konkurs "osiewanie mąki" wygrało małżeństwo Wiesława i Jan z Wyszkowa. Tradycyjnie rozstrzygnięto plebiscyt na produkt festiwalu. W tym roku tytuł ten otrzymała wędzona na starej recepturze słonina Jakuba Kuźnickego z Klembowa.

Kurpiowski starosta bartny z Myszyńca, Janusz Marzewski, korzystając z okazji opowiedział o historii bartnictwa. Na uczestników festynu czekały także warsztaty zwijania naturalnych świec poprowadzone przez pszczelarzy. Przygotowano pokaz narzędzi i przyrządów pszczelarskich. Odbyła się równieżdegustacja miodu od wyszkowskich pszczelarzy. Podczas festiwalu goście mieli możliwość przepłynięcia łodzią pychową z gminy Brańszczyk przez rzekę Bug do Kamieńczyka, dzięki szkutnikowi ludowemu z Kamieńczyka Dominikowi Wichmanowi, który kursował w miejscu dawnej przeprawy promowej.

W niedzielne popołudnie w Kamieńczyku można było zasmakować swojskich serów (korycińskich, kozich i góralskich), potraw tatarskich, tradycyjnych wędlin, olejów, ciast z Podlasia, przetworów, lemoniady, pierogów, kawy z różnych stron świata, przypraw, herbaty i ziół, kurpiowskich produktów regionalnych wytwarzanych sposobem domowym według starych sprawdzonych receptur. Na odwiedzającyh czekały stoiska z rękodziełem, a także z kosmetykami naturalnymi. Strażacy z OSP Kamieńczyk prezentowali swój wóz bojowy i wyposażenie oraz oferowali strażackie gadżety. Festiwal poprowadził Mariusz Kubeł. Głównym organizatorem festiwalu była gmina Wyszków.

REKLAMA

Tagi.


Komentarze (0).

REKLAMA

Brak komentarzy

Zostaw komentarz.

REKLAMA

Polecane firmy.

Usługi
Motivation Direct Sp. z o.o.

Czeczota 31 02-607 Warszawa

[email protected]

+48 22 201 24 56

Dziecko
Projektowanie/ urządzanie
PARKANEX Sp. z o.o.

Targowisko 501 32-015 Kłaj

[email protected]

+48 12-284-06-40

REKLAMA

Najnowsze komentarze.

REKLAMA

Nadchodzące wydarzenia.

REKLAMA

Okazje.

REKLAMA