REKLAMA

REKLAMA

Kamieńczyk miodem płynący

Autor: Aleksandra Szulc

Rozrywka | Niedziela, 05 sie 2018 16:18

Kilkadziesiąt stoisk z regionalnymi smakołykami, konkursy ze słodkimi nagrodami, warsztaty oraz świetna pogoda i rodzina atmosfera. Tak w skrócie można opisać tegoroczny Festiwal Miodu i Chleba.

Po raz kolejny Kamieńczyk zamienił się w stolicę pysznych, regionalnych i tradycyjnych smakołyków. Każdy łasuch bez problemu mógł odnaleźć coś dla siebie. Zanim jednak to nastąpiło w Kościele pod wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny odbyła się uroczysta Msza Święta. Na gości VII Festiwalu Miodu i Chleba czekały różnorodne stoiska wystawiennicze, można było zakupić między innymi kilka rodzajów sera z dodatkami, naturalne syropy owocowe, pasty do smarowania, chleby na zakwasie, śledzie w przeróżnych postaciach a także coś orzeźwiającego - naturalne lody i zimne lemoniady. Na Festiwal oprócz producentów tradycyjnej i ekologicznej żywności zjechali także artyści tworzący rękodzieła.

Smakosze ustawiali się w długich kolejkach, aby skosztować pajd ze smalcem oraz świeżych ciast.

Imprezie towarzyszyły także inne atrakcje. Zainteresowani mogli wziąć udział w warsztacie pieczenia chleba, skorzystać z dnia otwartego w Muzeum Historyczno-Etnograficznym Henryka Słowikowskiego, a także obejrzeć prezentację przygotowaną przez Powiatowe Koło Pszczelarzy w Wyszkowie.

Na najmłodszych czekały warsztaty rękodzielnicze oraz przejażdżki samochodzikami.

Do jednych z bardziej obleganych stanowisk można było zaliczyć stoisko promocyjne gminy Wyszków i Punktu Informacji Turystycznej w Wyszkowie, gdzie rozdawane były informatory turystyczne, mapy i lokalne gadżety.

Festiwal kusił nie tylko pysznym jadłem, sporo działo się także na scenie i tuż pod nią. Rozrywkę zgromadzonym gościom zapewnili Danuta Błażejczak, zespół Piersi Lepsi, „Wyszkowiacy”, „Jarzębina” z Broku, Kapela Łochowska oraz zespół Czerwone Teksasy. Nie zabrakło także zabawnych konkursów, np. zlizywania miodu na czas, w którym zwyciężyła para tata i córka - Michalina i Piotr Wysoccy z Ostrowi Mazowieckiej. Jak co roku wybrano także produkt Festiwalu. Tegoroczną nagrodę otrzymał chleb na liściu chrzanu wypieczony przez piekarnię kurpiowską „Serafin”, wyróżnienie natomiast otrzymały śledzie w sosie musztardowym z miodem stworzony przez ekipę sklepu Kulinarny Prezent z Warszawy.

REKLAMA

Tagi.


Komentarze (0).

REKLAMA

Brak komentarzy

Zostaw komentarz.

REKLAMA

Polecane firmy.

Usługi specjalistyczne
Pracownia Geodezyjna GRAF

3 Maja 5a/2 07-200 Wyszków

[email protected]

501 593 357

www.pggraf.pl

Moda i uroda
Magia Kamieni - sklep z minerałami

ul. Krakowska 51A 32-566 Alwernia

[email protected]

122580715

REKLAMA

Najnowsze komentarze.

REKLAMA

Nadchodzące wydarzenia.

REKLAMA

Okazje.

REKLAMA