Patronat nad tą ciekawą inicjatywą objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Szkole, Marszałek Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie, Mazowiecki Kurator Oświaty, poseł do Parlamentu Europejskiego Jarosław Kalinowski. Cyklicznie organizowanemu Konkursowi co rok towarzyszy inny motyw przewodni. Tegoroczne zmagania ośmiu dwuosobowych zespołów ze szkół ponadgimnazjalnych odbyły się z wykorzystaniem wołowiny.
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przyrządzić danie z rostbefu wołowego i soczewicy. Uczniowie reprezentowali szkoły ponadgimnazjalne w: Czyżewie, Makowie Mazowieckim, Siedlcach, Golądkowie, Łomży, Ostrołęce, Chrobrzu i Wyszkowie. Podczas gdy uczestnicy konkursu pod czujnym okiem jury przygotowywali popisowe potrawy, goście przybyli na zaproszenie dyrektora szkoły - Mariana Popławskiego, mogli pogłębić swoją wiedzę z zakresu zdrowego żywienia dzięki prelekcji Aleksandry Cichockiej z Instytutu Żywności i Żywienia, obejrzeć pokazy profesjonalnych baristów czy wziąć udział w „Festiwalu produktów regionalnych”.
Niezwykły pokaz musztry kelnerskiej, tzw. serwis synchroniczny przygotowany przez Bogusławę Pawelską - Kozon wykonali uczniowie klasy II TGa i III TH. Niezwykle widowiskowy pokaz prowadzony był pod nadzorem Anny Kordyszewskiej. Taki pokaz jest coraz częściej stosowany podczas przyjęć przy obsłudze szczególnych gości oraz w protokole dyplomatycznym.
- Pragnę pogratulować uczestnikom. Mimo trudności, wszyscy dobrze zdali egzamin-powiedział przewodniczący jury, Carlos Gonzalez Tejera.
I miejsce w konkursie kulinarnym zajął zespół z Łomży w składzie: Damian Fabiszewski i Andrzej Ciołek (opiekun - Przemysław Ciuchnicki) za potrawę „Wirtuozyjne steki wołowe w duecie ze zmysłową soczewicą i sosem fistaszkowym”
II miejsce zdobyła drużyna z Czyżewa: Franciszek Saniewski i Adam Śliwiński (Opiekun- Jerzy Tomkielski) za potrawę: „Stek wołowy z puree z soczewicy podany z warzywami w marynacie”
III miejsce w pięknym stylu obronił duet z Wyszkowa: Kinga Kowalska i Iwona Wołyniec (Opiekun - Bogusława Pawelska - Kozon) wykonując potrawę pn. „Roladki wołowe pod kozim pudrem podane na postumencie z warzyw i soczewicy w towarzystwie ziemniaków confit i buraczanego sosu”.
Drużyny te pojadą do Brukseli, gdzie z pewnością odkryją wiele kulinarnych (i nie tylko) ciekawostek.
źródło tekstu: ZS 1