REKLAMA

REKLAMA

Z wołowiną za pan brat

Autor: Admin Admin

Nauka | Poniedziałek, 29 lut 2016 11:33

23 lutego w Zespole Szkół nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie odbył się XI Konkurs Kulinarny "Mazowieckie smaki - Wołowina na polskim stole". Gospodarzami spotkania był Starosta Bogdan Pągowski i Dyrektor Zespołu Szkół nr 1 Marian Popławski. 

Patronat nad tą ciekawą inicjatywą objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Szkole, Marszałek Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie, Mazowiecki Kurator Oświaty, poseł do Parlamentu Europejskiego Jarosław Kalinowski. Cyklicznie organizowanemu Konkursowi co rok towarzyszy inny motyw przewodni. Tegoroczne zmagania ośmiu dwuosobowych zespołów ze szkół ponadgimnazjalnych odbyły się z wykorzystaniem wołowiny.

Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przyrządzić danie z rostbefu wołowego i soczewicy. Uczniowie reprezentowali szkoły ponadgimnazjalne w: Czyżewie, Makowie Mazowieckim, Siedlcach, Golądkowie, Łomży, Ostrołęce, Chrobrzu i Wyszkowie. Podczas gdy uczestnicy konkursu pod czujnym okiem jury przygotowywali popisowe potrawy, goście przybyli na zaproszenie dyrektora szkoły - Mariana Popławskiego, mogli pogłębić swoją wiedzę z zakresu zdrowego żywienia dzięki prelekcji Aleksandry Cichockiej z Instytutu Żywności i Żywienia, obejrzeć pokazy profesjonalnych baristów czy wziąć udział w „Festiwalu produktów regionalnych”.

Niezwykły pokaz musztry kelnerskiej, tzw. serwis synchroniczny  przygotowany przez Bogusławę Pawelską - Kozon wykonali uczniowie klasy II TGa i III TH. Niezwykle widowiskowy pokaz prowadzony był pod nadzorem Anny Kordyszewskiej. Taki pokaz jest coraz częściej stosowany podczas przyjęć przy obsłudze szczególnych gości oraz w protokole dyplomatycznym.

- Pragnę pogratulować uczestnikom. Mimo trudności, wszyscy dobrze zdali egzamin-powiedział przewodniczący jury, Carlos Gonzalez Tejera.

I miejsce w konkursie kulinarnym zajął zespół z Łomży w składzie: Damian Fabiszewski i Andrzej Ciołek (opiekun - Przemysław Ciuchnicki) za potrawę „Wirtuozyjne steki wołowe w duecie ze zmysłową  soczewicą i sosem fistaszkowym”

II miejsce zdobyła drużyna z Czyżewa: Franciszek Saniewski i  Adam Śliwiński (Opiekun-  Jerzy Tomkielski) za potrawę: „Stek wołowy z puree z soczewicy podany z warzywami w marynacie”

III miejsce w pięknym stylu obronił duet z Wyszkowa: Kinga Kowalska i Iwona Wołyniec (Opiekun - Bogusława Pawelska - Kozon) wykonując potrawę pn. „Roladki wołowe pod kozim pudrem podane na postumencie z warzyw i soczewicy w towarzystwie ziemniaków confit i buraczanego sosu”.

Drużyny te pojadą do Brukseli, gdzie z pewnością odkryją wiele kulinarnych (i nie tylko) ciekawostek.

źródło tekstu: ZS 1

REKLAMA

Tagi.


Komentarze (0).

REKLAMA

Brak komentarzy

Zostaw komentarz.

REKLAMA

Polecane firmy.

Usługi specjalistyczne
Pracownia Geodezyjna GRAF

3 Maja 5a/2 07-200 Wyszków

[email protected]

501 593 357

www.pggraf.pl

Moda i uroda
FLASH MODA - butik w Galerii Wyszków (poziom 2)

ul. Sowińskiego 62 07-200 Wyszków

519 434 519

galeriawyszkow.pl/flash

REKLAMA

Najnowsze komentarze.

REKLAMA

Nadchodzące wydarzenia.

REKLAMA

Okazje.

REKLAMA