REKLAMA

REKLAMA

Dlaczego wentylacja drewna kominkowego jest ważna? Spalanie się drewna suchego vs mokrego. Zalety i przewaga na temat suchego drewna

Autor: Admin Admin

Kącik Prasowy | Sobota, 09 lut 2019 22:55

Długie, zimowe wieczory kojarzą nam się przede wszystkim z czasem spędzanym przy kominku, w którym delikatnie tli się płomień drewna wykorzystywanego na opał. Drewno to najstarszy i najbardziej znany rodzaj paliwa wykorzystywanego w kominkach, który pozwala cieszyć się przyjemnym ciepłem i romantycznym oświetleniem naszych pomieszczeń. Czy każdy rodzaj drewna jednak sprawdzi się podczas palenia w kominku?

Kącik Prasowy

Drewno mokre a drewno suche

Drewno, które dopiero co zostało ścięte ma w sobie aż 50-70% wody, a poziom ten zależny jest w głównej mierze od gatunku drzewa oraz pory roku – te ścinane zimą mają w sobie znacznie mniej wody. Mokre drewno tuż po ścięciu ma bardzo małą wartość opałową, źle schnie, dymi się i daje nam mało ciepła. Co więcej, spaliny wydzielane podczas palenia tego typu drewna w szybki sposób osadzają się na ścianach naszego kominka i przewodach kominowych, co skraca ich żywotność. Osadzanie się sadzy na kominku skutkuje stopniowym zmniejszaniem się światła komina, co natomiast niesie za sobą możliwość samoistnego zapłonu sadzy. Temperatura wewnątrz przewodu sięga wówczas aż 1200 °C, a skutkiem tego może być rozszczelnienie, pęknięcie lub rozerwanie komina.

Palenie mokrym drewnem generuje także znacznie wyższe straty ciepła – by móc je spalić potrzebujemy zwiększyć ciąg powietrza, a co za tym idzie – wprowadzić otwarty szyber.

By uchronić się od konieczności palenia drewnem o dużej zawartości wody, warto je najpierw odpowiednio sezonować, a mianowicie pozostawić do wyschnięcia przed zimą. Najskuteczniejszym sposobem jest rozłupanie dużych kawałków drewna na małe szczapy, które szybko schną i są gotowe do użytkowania. Wówczas wilgotność drewna spada do 15-20%, a jego wartość opałowa wynosi 4 kWh/kg (w porównaniu do 2 kWh/kg w przypadku drewna mokrego).

Suche drewno opałowe o wilgotności do 20% spala się najefektywniej, a ciepło wydzielane podczas tego procesu jest największe.

W jaki sposób sezonować drewno kominkowe?

Odpowiednio przygotowane drewno kominkowe powinno przejść wymagany okres sezonowania, by było gotowe do użytku. Z uwagi na różne rodzaje drewna czas ten może być różny, jednak uważa się, że nie powinien być on krótszy niż jeden rok. Pełną kaloryczność drewno na opał osiąga natomiast po około 2-3 latach sezonowania.

Szczapy drewna nie powinny leżeć bezpośrednio na ziemi, gdyż mogą z niej niepotrzebnie chłonąć dodatkową wilgoć. Dobrym patentem jest zakup nowoczesnego stojaka na drewno kominkowe (np. GRAB-1 lub GRAB-2), co pozwoli zachować doskonałą izolację od podłoża, a także bardzo dobrą cyrkulację powietrza. Stojaki na drewno to doskonały patent na aranżację zarówno przestrzeni na zewnątrz – ogrodu lub tarasu, a także przestrzeni wewnątrz naszego domu, w tym przede wszystkim salonu.

Warto pamiętać o sezonowaniu drewna kominkowego, by stopniowo zmniejszać jego wilgotność, dzięki czemu możemy przez całą zimę móc się cieszyć przyjemnym ciepłem płynącym z naszego kominka.

Art. promocyjny

REKLAMA


Komentarze (0).

REKLAMA

Brak komentarzy

Zostaw komentarz.

REKLAMA

Polecane firmy.

Moda i uroda
LÚA Butik odzieżowy dla kobiet

ul. 11 Listopada 29 07-200 Wyszków

[email protected]

530-954-500

Dziecko
Żłobek Jadwinia

ul. Jana Kochanowskiego 70C 07-201 Lucynów Duży

[email protected]

506 873 194

www.jadwinia.edu.pl

REKLAMA

Najnowsze komentarze.

REKLAMA

Nadchodzące wydarzenia.

REKLAMA

Okazje.

REKLAMA