Drewno mokre a drewno suche
Drewno, które dopiero co zostało ścięte ma w sobie aż 50-70% wody, a poziom ten zależny jest w głównej mierze od gatunku drzewa oraz pory roku – te ścinane zimą mają w sobie znacznie mniej wody. Mokre drewno tuż po ścięciu ma bardzo małą wartość opałową, źle schnie, dymi się i daje nam mało ciepła. Co więcej, spaliny wydzielane podczas palenia tego typu drewna w szybki sposób osadzają się na ścianach naszego kominka i przewodach kominowych, co skraca ich żywotność. Osadzanie się sadzy na kominku skutkuje stopniowym zmniejszaniem się światła komina, co natomiast niesie za sobą możliwość samoistnego zapłonu sadzy. Temperatura wewnątrz przewodu sięga wówczas aż 1200 °C, a skutkiem tego może być rozszczelnienie, pęknięcie lub rozerwanie komina.
Palenie mokrym drewnem generuje także znacznie wyższe straty ciepła – by móc je spalić potrzebujemy zwiększyć ciąg powietrza, a co za tym idzie – wprowadzić otwarty szyber.
By uchronić się od konieczności palenia drewnem o dużej zawartości wody, warto je najpierw odpowiednio sezonować, a mianowicie pozostawić do wyschnięcia przed zimą. Najskuteczniejszym sposobem jest rozłupanie dużych kawałków drewna na małe szczapy, które szybko schną i są gotowe do użytkowania. Wówczas wilgotność drewna spada do 15-20%, a jego wartość opałowa wynosi 4 kWh/kg (w porównaniu do 2 kWh/kg w przypadku drewna mokrego).
Suche drewno opałowe o wilgotności do 20% spala się najefektywniej, a ciepło wydzielane podczas tego procesu jest największe.
W jaki sposób sezonować drewno kominkowe?
Odpowiednio przygotowane drewno kominkowe powinno przejść wymagany okres sezonowania, by było gotowe do użytku. Z uwagi na różne rodzaje drewna czas ten może być różny, jednak uważa się, że nie powinien być on krótszy niż jeden rok. Pełną kaloryczność drewno na opał osiąga natomiast po około 2-3 latach sezonowania.
Szczapy drewna nie powinny leżeć bezpośrednio na ziemi, gdyż mogą z niej niepotrzebnie chłonąć dodatkową wilgoć. Dobrym patentem jest zakup nowoczesnego stojaka na drewno kominkowe (np. GRAB-1 lub GRAB-2), co pozwoli zachować doskonałą izolację od podłoża, a także bardzo dobrą cyrkulację powietrza. Stojaki na drewno to doskonały patent na aranżację zarówno przestrzeni na zewnątrz – ogrodu lub tarasu, a także przestrzeni wewnątrz naszego domu, w tym przede wszystkim salonu.
Warto pamiętać o sezonowaniu drewna kominkowego, by stopniowo zmniejszać jego wilgotność, dzięki czemu możemy przez całą zimę móc się cieszyć przyjemnym ciepłem płynącym z naszego kominka.
Art. promocyjny